Sjokoladefløtekarameller

Disse bløte karamellene lager seg egentlig selv, og hvis du dobler porsjonen og kjøper inn noen fine poser med hjerter på eller kremmerhus, har du for eksempel en finflott julegave klar hvis det skulle dukke opp noen som fortjener det, og hvis ikke, så har du et fjell av karameller til deg selv. Begge alternativene er like flotte. (Og hvem får ikke veldig lyst på karameller når de ser Narnia og scenen med Edmund og heksa Hvit? )

1 porsjon sjokoladefløtekarameller(men seriøst, lag dobbel. Dubble the fun, half the stress.)

60 gram smør

1.5 dl lys sirup

3 dl fløte

150 g (ca 3 dl) sukker

1 ss vaniljesukker

3ss kakaopulver

Du tar enkelt og greit bare alt oppi en gryte, og så må du vri tålmodighetsknappen din på max, for nå kommer ventingen. Laaaav varme, helst på 1 eller 2 og aldri mer enn 3.Rør jevnlig. Ha et glass rødvin på kjøkkenbenken, og hvis du er rutinert kan du jo multitaske og lage hjemmelaget gelekonfekt samtidig*

Oppskriften har jeg fått at en bloggvenninne, og hennes oppskrift sier » La det småkoke i en time. Noen ganger tar det mer enn en time, noen ganger mindre». Vel, min erfaring er at det tar minst tre timer. Første året ble de perfekte. I fjor ble de for myke og flytende.I år kokte de i fire timer og ble så myke at de ikke bare kunne kuttes i firkanter med pizzaskjærer. Så flytende at de blir for tynne. Så da må de rulles til kuler i stedet.

Også på med dronningsjokoladetrekk og rett inn i kjøleskapet. Til tross for denne majestetiske behandlingen fløt de ut til late, runde pletter. Men, de smaker godt, og det er det viktigste(hvordan kan noe som er laget av fløte,sukker, sirup og smør IKKE smake godt?) .

Dessuten skal man virkelig ikke undervurdere snop uten tilsetningsstoffer og alskens E-midler.

Det kan være lurt å ta en kuleprøve med jevne mellomrom, det gjør du sånn: drypp litt av massen i kaldt vann, og prøv å forme til en kule, så kjenner du hvor myk den er/blir.

Og vips smaker det karamell av melken din og vips blir det fest for de heldige utvalgte.

* Gelekonfekt: Lag en pakke gele med halv mengde vann. Jeg tar appelsin når det er jul. Når pulveret er oppløst og gelelaken er kjølnet litt, hell oppi en liten ildfast form eller en bolle med bakepapir i. Når det er stivnet kutter du geleen opp i firkanter med pizzahjul, ruller dem i melis så de blir tørre på alle kanter og så dypper du dem i dronningsjokoladevannbad. Men vær rask så ikke geleen smelter oppi sjokoladen, kommer det gele oppi er all sjokoladen ødelagt altså. Pynt evt. med kakestrøssel og la stivne i kjøleskap.

5 responses to “Sjokoladefløtekarameller

 1. Kan underskrive på at de var fantastisk gode.
  Angrer på at de gikk ned på høykant og ikke ble spist like langsomt og møysommelig som de ble laget…
  men tusen takk!

 2. Har du micro så er det visst mulig å lage karameller i den. Jeg har ikke forsøkt sjøl (har ikke micro) Skal gå unna på rekordtid da.

  Men gelesnopet ditt skal umiddelbart forsøkes 🙂

 3. Vi lagde karameller på høyere varme i år enn i fjor, halvveis av max varme tror jeg. Det gikk mye fortere (og mer riktig i forhold til oppskriften som sier 40 min), og i år ble de perfekte! I fjor tok det vel tre-fire timer og de klistret seg sammen til en stor masse om de lå oppå hverandre. Samme kan det være, de smaker ca like himmelsk uansett. 🙂 (Vi lagde uten sjokolade da, så de smakte som Smørbukk, bare bedre nesten).

 4. Det der så kjempe godt ut! Det skal jeg lage neste år tror jeg..

 5. sitrondrops

  De kan egentlig lages hele året! Men er ekstra kjekke å gi bort rundt juletider:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s